De 30%-regeling kan alleen worden toegepast over loon dat belast is in Nederland en wordt verloond via een Nederlandse salarisadministratie. Remote werken kan gevolgen hebben voor belastingen en sociale zekerheid voor werknemer en werkgever.
Wanneer een werknemer remote werkt, bijvoorbeeld vanuit het buitenland, kan dit invloed hebben op de belastingverplichtingen van zowel de werknemer als de werkgever. In veel gevallen kan het zijn dat de werknemer in het land van herkomst of het land waar hij of zij werkt belasting moet betalen. Dit kan leiden tot dubbele belasting of extra administratieve complicaties, aangezien de belastingwetgeving per land verschilt.
Voor de werkgever kan het toepassen van de 30%-regeling in deze situaties ook complexer worden. Er kunnen aanvullende vereisten zijn, zoals het verkrijgen van specifieke goedkeuringen van de Belastingdienst of het bijhouden van een nauwkeuriger loonadministratie. Bovendien kan het ook gevolgen hebben voor de sociale zekerheidsbijdragen. Werknemers die remote werken vanuit een ander land kunnen bijvoorbeeld niet altijd meer onder het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel vallen, wat invloed heeft op de premies die de werkgever moet afdragen.
Het is daarom van groot belang dat zowel werknemers als werkgevers zich goed informeren over de belasting- en sociale zekerheidsregels van het land waar de werknemer zich bevindt, om onverwachte belastingverplichtingen of juridische complicaties te voorkomen. In sommige gevallen kan een arbeidsovereenkomst of de toepassing van de 30%-regeling aangepast worden om belastingtechnische risico’s te minimaliseren.
Het is raadzaam om in dergelijke situaties juridisch of fiscaal advies in te winnen om te zorgen voor een correcte naleving van de belastingwetgeving en het behoud van de belastingvoordelen van de 30%-regeling. Contact Eastwing voor het gehele fiscale plaatje. Voor andere vragen in de kennisbank, kijk hier.