Verlies ik de 30%-regeling als ik de Nederlandse nationaliteit krijg?

De 30%-regeling is een aantrekkelijke belastingmaatregel voor buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland komen werken. Maar hoe zit dat als je tijdens je verblijf de Nederlandse nationaliteit aanvraagt of ontvangt? Verlies je dan het recht op de 30%-regeling? En kun je de regeling überhaupt nog aanvragen als je al Nederlander bent? In deze tekst leggen we het voor je uit.

30%-regeling aanvragen als je de Nederlandse nationaliteit hebt

Je kunt de 30%-regeling alleen aanvragen als de werknemer vóór de tewerkstelling in Nederland minimaal 16 van de 24 maanden buiten Nederland heeft gewoond. Dit is de zogenoemde ‘ingekomen werknemer-toets’. De regeling is dus bedoeld voor mensen die uit het buitenland komen om hier tijdelijk te werken. De nationaliteit speelt geen rol.

Heeft jouw werknemer de Nederlandse nationaliteit, maar heeft hij/zij bijvoorbeeld jarenlang in het buitenland gewoond en komt hij/zij daarna pas werken in Nederland? Dan kan de werknemer in veel gevallen alsnog in aanmerking komen voor de 30%-regeling, zolang aan de overige voorwaarden wordt voldaan. De nationaliteit is dus niet doorslaggevend — de woongeschiedenis is dat wel.

Wat als je de 30%-regeling al hebt en Nederlander wordt?

Als je tijdens de looptijd van de 30%-regeling de Nederlandse nationaliteit krijgt, vervalt het recht op de 30%-regeling niet. De Belastingdienst kijkt namelijk niet naar het paspoort (nationaliteit), maar naar het feit of nog steeds wordt voldaan aan de voorwaarden. Zolang de werknemer blijft werken onder dezelfde voorwaarden, de salarisnorm haalt en de binnen de looptijd van de beschikking blijft, kun de werknemer gebruik blijven maken van de 30%-regeling.