De Belastingdienst kent de 30%-regeling toe door het afgeven van een beschikking 30%-regeling. Dit is een ‘voor bezwaar vatbare beschikking’. Dit betekent dat er bezwaar tegen kan worden gemaakt indien de beschikking niet juist is afgegeven. Bezwaar dient binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking te worden ingediend. Vóór 2024 bestonden er summiere mogelijkheden om een afgegeven beschikking gecorrigeerd te krijgen buiten de bezwaartermijn. Dit is echter veranderd sinds 1 januari 2024.
Per 1 januari 2024 is de mogelijkheid in de wet opgenomen om een eerdere 30%-beschikking te herzien buiten de bezwaartermijn (zowel in het voordeel als nadeel), ook kan deze sinds die datum worden ingetrokken door de Belastingdienst. Dit werkt dus beide kanten op, de werkgever/werknemer kan verzoeken om de beschikking te laten herzien in het voordeel van de werknemer, maar ook de Belastingdienst kan de beschikking herzien in geval van onjuistheden op het moment van vaststellen van de beschikking of zelfs intrekken als later blijkt dat deze ten onrechte is afgegeven. Een intrekking of herziening in het nadeel van de werknemer heeft overigens alleen gevolgen voor een toekomstig loontijdvak. Dit is anders indien de inspecteur kan aantonen dat de werkgever of werknemer te kwader trouw is geweest bij de aanvraag of als de inspecteur een fout heeft gemaakt die de werkgever of werknemer redelijkerwijs kenbaar was.
Afhankelijk van of de bezwaartermijn al is verlopen, dient er dus óf bezwaar te worden gemaakt tegen de beschikking (binnen 6 weken) of dient er een verzoek in te worden gediend om herziening van de beschikking.