Zijn er uitzonderingen op de 150 km-voorwaarde (voor studenten)?

Een van de voorwaarden voor de 30%-regeling is dat een werknemer in de 24 maanden voorafgaand aan de eerste werkdag in Nederland meer dan 16 maanden op een afstand van meer dan 150 kilometer van de Nederlandse grens moet hebben gewoond.

Er zijn een paar situaties die kunnen worden vrijgesteld van de 150 km-voorwaarde.

De 30%-regeling is in het verleden aan de werknemer toegekend

Als een werknemer in Nederland komt werken (of terugkeert) en eerder de 30%-regeling heeft gekregen (of had kunnen krijgen), kan de werknemer de 30%-regeling mogelijk verliezen als hij minder dan 16 maanden buiten Nederland heeft gewoond tot aan zijn terugkeer. Om diskwalificatie bij terugkeer naar Nederland te voorkomen, wordt vrijstelling van de 150 km-voorwaarde verleend voor een nieuwe of hernieuwde Nederlandse dienstbetrekking/opdracht op voorwaarde dat:

De werknemer voorafgaand aan een eerdere Nederlandse dienstbetrekking meer dan 2/3e van de periode van 24 maanden buiten de genoemde straal van 150 km heeft gewoond, en dit vorige dienstverband is niet eerder ingegaan dan 5 jaar voor de ingangsdatum van het nieuwe Nederlandse dienstverband.

Afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden kan de eerder verkregen 30%-regeling (bij dezelfde werkgever) nog steeds gelden en hoeft er dus geen nieuwe aanvraag te worden ingediend. In dat geval gaat echter de in het buitenland doorgebrachte tijd waarin de werknemer niet daadwerkelijk van de 30%-regeling heeft genoten verloren (bijvoorbeeld omdat hij in het buitenland belastingplichtig was) (d.w.z. de duur van de 30%-regeling wordt niet verlengd).

De werknemer is gepromoveerd

Ook in Nederland gepromoveerden, die vóór promotie buiten de genoemde straal van 150 km woonden, kunnen in aanmerking komen voor de 30%-regeling. Het is belangrijk om te weten dat de periode waarin zij in de straal van 150 km woonden, niet in aanmerking wordt genomen om te bepalen of zij uit het buitenland zijn aangeworven. Let op: dit is alleen van toepassing als de gepromoveerden binnen een jaar na het behalen van hun promotie in een Nederlandse dienstbetrekking gaan werken.

Universitair gepromoveerden moeten in principe voldoen aan de salarisnorm, tenzij zij gaan werken in het kader van wetenschappelijk onderzoek of onderwijs bij een aangewezen onderzoeksinstelling of gaan werken als arts in opleiding tot specialist bij een aangewezen opleidingsinstituut. De salarisnorm is afhankelijk van hun leeftijd (jonger dan 30 jaar of niet).